Er bestaat een uitgebreid netwerk van toeristische wandel-, fiets- en autoroutes die u toelaten de verschillende dorpen van de gemeente te verkennen.

Wandeltochten

Deze wandelingen laten je genieten van het krekengebied en het prachtige landschap in onze gemeente. We hebben volgend aanbod:
 • Map “Wandelen in het Krekengebied” met niet-gemarkeerde wandelingen in:
  • Sint-Laureins:
   Het Moeraspad 1 – afstand 12 km
   Het Moeraspad 2 – afstand 11 km
  • Watervliet:
   De Poldertocht – afstand 10 km
  • Waterland-Oudeman:
   Waterland-Route – afstand 9 km
  • Sint-Jan-in-Eremo:
   Sint-Janstocht – afstand – 9 km
  • Sint-Margriete:
   Het Comerrattenpad – afstand 7 km
   Het Beoosteredepolderpad – afstand 9 km
  • 4 naburige gemeenten, nl. Kaprijke, Bassevelde, Assenede en Boekhoute
 • Boerenkreek wandelroute

  Bewegwijzerde wandeling in de omgeving van de Boerenkreek, de grootste kreek uit de omgeving met haar 39 ha – afstand 8 km
 • Isabellapolder wandelroute

  Bewegwijzerde wandeling doorheen de open ruimte van het krekengebied met start te Boekhoute en via Bassevelde en Lansdijk naar Watervliet – Isabellapolder - afstand 10 km
 • Het Smokkelpad – Wandelroute Eede, Zeeuws-Vlaanderen

  Grensoverschrijdende, niet-gemarkeerde wandeling in de omgeving van de grens met Nederland, die vooral herinnert aan het rijke smokkelverleden van de grensgemeenten – afstand 25 km

Fietsnetwerk Meetjesland (op aanvraag kunt u fietsen huren)

Ontdek 790 kilometer fietsplezier in eigen streek!

Toerisme Oost-Vlaanderen selecteerde in het Meetjesland de mooiste en veiligste fietswegen, zette die op een kaart en maakte er een samenhangend netwerk van. Waar twee of meer geselecteerde wegen elkaar kruisen, spreken we van een knooppunt. Elk Meetjeslands knooppunt kreeg een eigen nummer. Dat nummer vind je op de kaart. Op de kaart kan je je eigen route uitstippelen, van knooppunt naar knooppunt. Via de kilometeraanduidingen tussen de knooppunten kan je op voorhand de lengte van je tocht inschatten. Starten kan in principe overal op het netwerk.

Je kan het Meetjesland echter ook nog steeds verkennen op andere manieren dan met de knooppunten. Er zijn talrijke bewegwijzerde lusvormige routes. Ze lopen allemaal langs rustige, veilige wegjes en leiden je van het ene verrassende plekje naar het andere.

 De Kreken Spreken“De Kreken Spreken”

De thematochten ‘De Kreken Spreken’ vertellen de fietser het verhaal van de Oost-Vlaamse polders.

De eerste thematocht ‘Verhaal van de kreken in Sint-Laureins’ combineert de natuurpracht in het krekengebied met de oude geschiedenis waarin deze streek tot stand kwam. De kreken spreken want ze vertellen ons het verhaal van de strijd tegen de overstromingen van de Westerschelde en de totstandkoming van de Belgisch-Nederlandse grens. We leren niet alleen het mooie dorp Watervliet kennen maar ook tal van andere kleine dorpskernen in dit open polderlandschap.
Afstand: 35 km

Een tweede thematocht belicht ‘Geschiedenis rondom Kaprijke’. Het prachtige dorp Kaprijke met zijn historisch stadhuis en Plein zijn op zich al een ervaring. We ontdekken de bosgordel ten noorden van Eeklo en de polders ten zuiden van Bentille en Sint-Laureins. En ook hier een eeuwenoud verhaal van strijd en handel.
Afstand: 20 km

Beide tochten maken gebruik van de fietsknoopunten langsheen het Fietsnetwerk Meetjesland. Volg gewoon de groenwitte bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt zoals aangegeven in deze brochure.

 • Sentse Vijf Dorpenroute

  Verkennende en bewegwijzerde route langsheen de landelijke wegen van de verschillende woonkernen van Sint-Laureins, nl. Sint-Margriete, Waterland-Oudeman, Watervliet, Sint-Jan-in-Eremo en Bentille – afstand 50 km

  Thematocht "Kunst en Platteland" 

  Niet bewegwijzerde culturele tocht die je langs vijf kunstwerken en evenveel gemeenten in het Krekengebied voert. Startpunt te Kaprijke – afstand 50 km
 • Map “Fietsen in het Krekengebied” met 5 niet-gemarkeerde fietsroutes:

  • Moerasland – afstand 33.8 km – Sint-Laureins en deelgemeenten
  • Grensland – afstand 35.3 km – Watervliet – Boekhoute – Sint-jan-in-Eremo en Waterland-Oudeman
  • Palingtrek – afstand 35 km – Assenede – Boekhoute
  • Houtlandroute – afstand 31.5 km – Kaprijke – Bassevelde – Sint-laureins – Bentille
  • Heirwegroute – afstand 26.8 km - Lembeke – Oosteeklo
 • Reynaert Fietsroute

  Aantrekkelijke fietstocht rond het Reynaertverhaal. De route brengt u langsheen de tien Reynaertbeelden in Sint-Laureins via polderwegen en kreken – afstand 32 km. Er is eveneens een kinderversie van deze route beschikbaar. (meer informatie)
 • Landbouwsneukeltoeren

  In samenwerking met het Plattelandscentrum Meetjesland organiseren vijf landelijke gemeenten uit het Meetjesland sneukeltoeren in de zomer (info: tel. 09-379 78 37) – afstand 20 à 30 km
 • Sentse fiets- en bloemenroute

  Jaarlijkse fiets-of autoroute met bezoeken aan mooie tuinen - eerste zondag van juli. (info: tel. 09-218 76 40)
 • Plattelandspad

  Verkenning van het plattelandsdorp Sint-Margriete en omgeving aan de hand van 11 informatieve borden – afstand 12 km
  Meer info op www.plattelandscentrum.be of tel. 09-379 78 37

Huifkartochten

Een verkennende tocht met de huifkar! Een aanrader voor wie het krekengebied op een ontspannende manier wil doorkruisen. Traag rijd je over de landbouwweggetjes met zicht op de mooiste landschappen.
Er zijn verschillende huifkartochten aanwezig in omheving. Indien je een van deze tochten wil doen lieft melden bij reservatie dan kunnen we het nodige doen.

 Paardrijden

Mogelijkheid om uw eigen paard mee te nemen en bij ons te stallen gedurend uw verblijf bij ons.

 • Er zijn diverse ruiterroutes aanwezig.
 • Er is ook een mogelijkheid om begeleiden tochten te rijden dit wel op aanvraag

 

De Brandkreek Tel: +32 (0) 9 379 82 33 debrandkreek@telenet.be